Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Selasa, 18 September 2012

MUTIARA KATA ISLAM oleh Sayyid Qutb

Mutiara Kata Islam 1
Islam hadir dengan  konsepsi yang bersahabat dengan penemuan-penemuan ilmiah di muka bumi, kerana Islam memang memberikan ruang bagi kreativiti ilmiah.

Mutiara Kata Islam 2
Umat Islam adalah sekelompok manusia yang kehidupan, konsepsi, sikap, tatanan, nilai-nilai, dan pertimbangannya terpancar dari manhaj Islam.

Mutiara Kata Islam 3
Dengan tata aturan apapun selain aturan Islam, sebahagian manusia memperbudak sebahagian yang lain dalam bentuk perbudakan tertentu; sementara hanya dalam manhaj Islamlah, manusia terbebas dari segala bentuk perbudakan sesama manusia.

Mutiara Kata Islam 4
Hanya dalam manhaj islamlah, manusia terbebas dari segala bentuk perbudakan sesama manusia. Dalam manhaj ini, manusia hanya menghambakan diri kepada Allah, menerima sesuatu dari Allah semata, dan tunduk hanya kepadaNya.

Mutiara Kata Islam 5
Referensi utama yang diadopsi oleh generasi pelopor adalah Al Quran, hanya Al Quran semata. Adapun sabda-sabda dan petunjuk Rasulullah SAW hanyalah merupakan satu dari beberapa konsekuensi yang bersumber dari Al Quran.


Mutiara Kata Islam 6
Tak ada seorang pun sahabat meminta banyak-banyak penyampaian Al Quran pada satu majlis. Karena ia merasa yang demikian itu hanya akan memperbanyak kewajiban-kewajiban dan aturan-aturan agama yang membebani pundaknya.

Mutiara Kata Islam 7
Seseorang  tatkala masuk Islam, bererti harus meninggalkan kesesatannya, yakni semua yang dilakukannya semasa jahiliyah.
Mutiara Kata Islam 8
Kita sekarang berada dalam suatu kejahiliyahan sebagaimana jahiliyah yang serukun dengan Islam, atau malah lebih mengenaskan. Semua yang ada di sekeliling kita adalah jahiliyah.

Mutiara Kata Islam 9
Laa ilaaha illallaah adalah sebuah revolusi terhadap kekuasaan (makhluk) bumi yang telah merampas hak-hak ketuhanan yang paling utama.

Mutiara Kata Islam 10
Thaghut tetaplah thaghut! Bumi ini adalah milik Allah, dan wajib dibebaskan demi Allah. Dan bumi ini tidak akan bebas demi Allah, kecuali dikibarkan panji laa ilaaha illallaah.

Mutiara Kata Islam 11
Moralitas haruslah berlandaskan akidah. Akidahlah yang menyusun konsiderans dan menetapkan nilai-nilai moralitas.

Mutiara Kata Islam 12
Satu janji itu adalah surga. Inilah yang dijanjikan untuk mereka yang telah berjihad, yang didera duka dan kegetiran, yang berjuang mati-matian di jalan dakwah.

Mutiara Kata Islam 13
Ketika telah terpatri akidah laa ilaaha illallaah di relung hati yang paling dalam maka seketika itu pula menjadi mapanlah tatanan yang mencerminkan laa ilaaha illallaah.

Mutiara Kata Islam 14
Islam bukanlah teori belaka yang hanya bergumul dengan hipotesa. Islam adalah manhaj yang bersentuhan langsung dengan realitas.

Mutiara Kata Islam 15
Suatu akidah hendaklah memenuhi relung hati dan menguasai sanubari. Akidah menghendaki manusia tunduk sepenuhnya kepada Allah dan hanya mau menerima hukum-hukum Allah, tidak yang lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 

iLuvislam.com

Ingatlah

Dari Abu Hurairah R.A., dari Nabi S.A.W., bahawa Baginda bersabda: "Aku tinggalkan dalam kalangan kamu dua perkara yang kamu tidak sekali-kali akan sesat selagi kamu berpegang teguh kepada keduanya, iaitu kitab Allah dan sunnah Rasulullah (s.a.w.)".

Jumlah Paparan Halaman